Akutt

Kosthold

Ved oppstart med fastsittende tannregulering har pasienten utlevert en liste over matvarer man bør unngå slik at apparaturen ikke blir ødelagt. Eksempel på dette er harde godterier, harde skorper og rå grønnsaker slik som gulrot.

Hygiene

Det er svært viktig at hygiene er god før, under og etter behandlingen. Man ønsker å se et flott hvitt smil med friske sterke tenner når tannreguleringen fjernes. Om hygiene ikke er tilfredsstillende ved tidspunktet for undersøkelse, vil pasienten bli henvist tilbake til tannlege eller tannpleier for kontroller og oppfølging. Vi anbefaler minimum 3 minutter pussing både morgen og kveld i tillegg til fluorskylling 1 gang om dagen.

Selvhjelp

  • Løs kloss: send et foto av hvilken tann det gjelder. Det er ikke nødvendig å oppsøke annen tannlege for dette.
  • Bue som stikker aller bakerst: dette kan være normalt i starten av behandlingen der huden skal bli vant med apparaturen. I starten av behandlingen vil rettelse av trangstilling i front alltid føre til at buen glir noe bakover og kan kjennes mer mot kinnet.
  • Om noe har forskjøvet seg eller du er usikker eller har ubehag: ta kontakt.
  • Løs bue fra bakerste feste: dette kan være viktig å informere om, og i andre tilfeller er det uviktig. Si fra så får vi vurdert dette.
  • Bue som har knekkt: send epost og du får time raskt. Eventuellt klipp selv med en liten avbitertang om det plager deg, oppsøk eventuellt tannlegevakt utenom arbeidstid.
  • Åpen port: lukk porten med en finger så snart du oppdager dette. Klossene skal føles glatte. Om du føler noe skarpt som henger ned under klossen, og du ser bøylen inni klossen, da er porten åpen!
  • Smerter er individuelt varierende, men de fleste kan kjenne noe ubehag i starten av tannreguleringen til tross for at vi bruker svake krefter. Dette går som regel over i løpet av 2-5 dager.

Kontakt oss